играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

If you look into your own heart, and you find nothing wrong there, what is there to worry about? What is there to fear?
Confucius


Ако погледнеш в сърцето си, и не намериш нищо лошо там, то за какво трябва да се тревожиш? Има ли от какво да те е страх?
Конфуций

* * *
 
Логическите игри развиват спокойствието
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Константин Байрактаров   
Неделя, 20 Февруари 2011г. 17:24ч.

Фрагмент от програмата "България Днес" по БНТ от 17.02.2011. Съвместна продукция на БНТ-Свят и четирите регионални телевизионни центъра в Пловдив, Варна, Русе и Благоевград. Основна тема на съвместния информационен блок е "Агресията сред децата". В репортажа от Русе се представиха дейностите на Сдружение за хармонично развитие на човека /BMST/ - Русе, в частност играта Го и ползата от нея за интелектуалното развитие на младите хора.

От русенското студио водещата предаването Петя Пантева ни въвежда в проблематиката:

Основната ни тема днес е "Агресията сред децата". Начало на тази така важна тема, за която обикновено се сещаме след поредния трагичен случай, в който деца стават убийци или жертви, даваме с кратък откъс от книгата ни на деня "Агресията от двигател на прогреса до бруталното насилие" [на Димитър Чавдаров]: Живеем в най-агресивния свят от възникването на човечеството и сме свидетели на рафинирана, цинична и безскрупулна агресия, която по жестокост и изобретателност не се среща дори и в дивата природа. Агресията се поражда още в люлката, развива се в семейството, усъвършенства се в училището и на улицата и става неизменен спътник за цял живот". Какво предизвиква насилието сред подрастващите, безобидни ли са ритниците в училищните коридори, как може да бъде преодоляно агресивното поведение, какъв е неговият отдушник?
...
Днес ви питаме, защо децата стават все по-агресивни, жестоки и брутални...

Репортерката Галя Пенчева на място в клуба по  логически игри на BMST интервюира Николай Василев, който изяснява, че Го се харесва на децата и обобщава, че "логическите игри развиват спокойствието". Нещо, което ни кара да се замислим, че подобни занимания като част от извънкласните дейности изобщо, могат да допринесат превантивно за намаляване на агресията в училище. Вижте клипчето.

 

Цялото предаване е достъпно на сайта на БНТ - България днес - 17.02.2011 г.

 
 
* * *