играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Прежде убо словене неймъаху письменъ, ну чертами и резами гадааху погани сущи и римскими и гречьскъіми письмены нядахя са писати словенскя речь без оустроенна”

Черноризец Храбр

* * *
 
Осми Рожден ден на Animes-bg.com
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Tатяна Лозева   
Петък, 12 Юли 2013г. 15:53ч.

animes-bg.com

На 6-ти юли в София –Интерпред се проведе поредното събитие, посветено на японската култура: Празник на сайта Анимес-бг, обединяващ от години любителите на японската анимация. На събитието имаше турнири по различни видео игри, косплей, кпоп-състезание и представяне на различни настолни игри. Играта Го също беше представяна на всички желаещи.  Animes-bg.com ежегодно организира и провежда най-големия и най-утвърдения форум за феновете на анимето и мангата в България.

Японската съвременна култура е в разцвет, който преля по целия свят. От японските бойни видео игри се преминава  в анимета с безкрайно въздействаща музика. Мангата в множеството си разновидности е превеждана и спечелила почитатели по целия свят. По всички книжарници днес в  България може да бъде открита и „Наруто“ , която вече се издава и у нас. Любопитно е да се види, какво обединява всички тези хора и как са взаимосвързани различните аспекти на съвременната японска култура.

Играта Го е прекрасна традиционна  източна игра,  докато  видео игрите са съвременно технологично изобретение. Общото между тях е, че има определени битки,  а също така, че в едното и другото е необходима огромна концнтрация и интуиция, граничеща с медитация. Няма изкуствен интелект, който да е победил човека в тях. В едните и в другите. Но, докато Го за мен е символ на хилядолетна приемственост, то мангата, която е на около 100 години, аниме, модерните забавни игри и т.н, в повечето случаи трудно се свързват с традиции, ритуали и ценности.

Аниметата са символ на разкрепостената индивидуалност, на свободата всеки да може да бъде какъвто си поиска, те са израз на разнообразието на този свят с неговата радост. В тях има за всекиго по нещо, и колкото и да си различен от останалите, това е ОК.

На събитието цял ден се разминавах с хора, които приличаха на извънземни, и това на никого не правеше впечатление.  Дори някои от хорат в тълпата имаха червени очи на черни ивици. Съвсем сериозно! Косплей състезанието роди битка на малки, сладки момиченца с шарени костюмчета, които размахваха гротескно огромни оръжия на супер тежка рок музика и други подобни явления с чаровни усмивки.

Костюмите на участниците не бяха обаче най-интересното. Самата публика, състояща се предимно от много млади хора ме впечатли най-много. Червени и синьозелени коси се носеха най-масово и имаше хора, които знаеха в кое ниво колко ръце имало дадено същество- 27 или 37. Избухваха в аплодисменти при вида на анимационно самурайче на екрана, което уважаваха безкрайно поради неизвестна за мен причина.

Boyan-Go

Бях впечатлена от широките усмивки на състезателите в про-гейм турнира „Leagе of Legent” и това, което ги обединяваше, за да отдадат времето си на точно определена много трудна игра. Точно както в играта Го, за да се усъвършенстваш и за да достигнеш майсторство, трябва да си отдаден и да обичаш играта.

Това е, може би, като изместване на фокуса на ежедневието и влизане в паралелна реалност. Какво откриваш там и дали то ти помага да бъдеш по-добър човек, само ти си знаеш.

Бих препоръчала на всички да се занимават повече с Го, която развива мисленето и ума. Упражнявана от елита на японското общество от край време и до днес, това е безпорно играта на всички игри. На събитието играта Го представих Боян Александров - двукратен шампион на България по Го (2009, 2012). Тази игра е ненадмината и несравнима по всякакви показатели - една духовна игра, разширяваща мисловния хоризонт. Супер-играта!

Сайтът Animes-bg.com и тази година събра своите фенове в модерен фестивал. Това, което кара възрастни хора да гледат анимации и да играят, е онова, което ме привлече. Донякъде разбрах защо.

 

Автор: Татяна Лозева

 
 
* * *