играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Go is science, art and game. Those chosen few may enter the Eternal Hall of Fame only, who combine the scientific precision, the artistic improvisation and the spiritual joy of the game in themselves.


Kajiwara Takeo at the European Go Congress in Budapest, 1986


Го е наука, изкуство и игра. Само избранници могат да влязат във Вечната зала на славата, които могат да съчетаят научната прецизност, артистичната импровизация и духовната радост от играта.


Кадживара Такео, на Европейски Го Конгрес Будапеща, 1986

* * *
 
VIII -ми БГШ отново спечелен от девойка
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Българска Го Асоциация   
Четвъртък, 19 Май 2011г. 08:22ч.

Bo_vs_Magi Б. Александров и М. Младенова

Магдалена Младенова (1 дан) защити за втора поредна година титлата си на Шампион на България по Го. VIII-ия Български Го шампионат се проведе в столицата през уикенда на 14-15 Май с любезното съдействие на община "Изгрев" в Междучилищния й център на ул. "А.П.Чехов" 16А. На второ място се класира Боян Александров, а на трето Иван Цв.Иванов. Благодарение на съдействието на кмета на общината инж. Панайот Бончев бе осигурено място за повеждането и награден фонд за участниците - купа за победителя, медали и игрови комплекти за поощряване на състезателите. "Го е една велика древна игра, която тепърва ще се развива в България и тя има моята подкрепа за в бъдеще", - каза при откриването той. Шампионатът бе уважен и от представител на Корейското посолство.

Bo_vs_Magi2 games

На шампионата участваха 16 души от различни градове на страната, като това бе най-големият брой участници за това ежегодно събитие след 2008 г. Победителката Магдалена Младенова е едва на 16 години и дубълът й е уникален за все още кратката история на играта Го в България - тя е първото момиче с две титли от подобни събития, отстъпваща само на основателя на Българската Го Асоциация, Йони Лазаров (1963-2010) с три. Но за тази си възраст Магдалена вече има голям брой състезания и участия в български и международни първенства.

games1 games2

"Организираното Българско Го вече мина първите си седем години и сме образно казано вече проходили във втори клас. Всички добри традиции от основателите като Йони Лазаров и Константин Байрактаров, Емил Иванов и Боян Александров ще бъдат запазени и продължени по най-добрия възможен начин. Пожелавам тази древна игра да донесе удоволствие и развитие за всички участници", - приветства  председателят на Асоциацията Цветомир Върбанов. "Благодаря лично на кмета на община "Изгрев" и на зам. председателя на Асоциацията Любомир Яшов за перфектната работа по организирането на шампионата и се надявам да имаме повече такива поводи и състезания в бъдеще", - допълни той. "Ние сме най-младата Го организация на Балканите и в Европа, но  се развиваме с все по-голямо темпо."

demo Цв. Върбанов обяснява играта на гостите.

Освен материални награди, първите трима бяха отличени с ексклузивен достъп до онлайн ресурси за развитие на игровите си способности, а четвъртия в класирането, Иван Николаев Иванов получи поощрителната награда - книга на дебютна тематика за играта. Го е една от най-древните настолни игри, зародила се в Китай преди повече от 3000 години и е по-стара от шахмата. Правилата й са изключително прости, но дълбочината на стратегиите превъзхожда тази в шахмата, а броят на възможните комбинации я прави толкова трудна за моделиране и програмиране, че няма все още компютърна програма, която да може да победи професионален играч или напреднал любител.

 

Текст и фото: БГА.

 
 
* * *