играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

All kinds of chess remarks are put into the mouths or pens of everyone from Confucius to Kasparov...
Edward Winter

Всички видове изказвания за шахмата са били произнесени или записани от всички като се почне от Конфуций до Каспаров...
Едуард Уинтър
* * *
 
Свилен Павлов: когато искам, играя, а когато не искам, не играя.
Публикации - Есета и очерци
Автор: Weiqiland.net   
Събота, 02 Февруари 2013г. 23:25ч.

Свилен Павлов

Аз обичам да играя Го и затова рядко играя. Още в Япония на Световното първенство в 2007 г. се отказах от професионалното Го, защото нещо, ако се превърне в задължение, на мен лично ми става досадно. А и светът е толкова богат, че ми е трудно да се огранича само в Го. Опитах на няколко пъти, но това не съм аз. Затова, когато искам - играя, а когато не искам - не играя. Решил съм проблема за себе си.

Честно да ви кажа, участвам в турнири, заради личния контакт и общуването с хората, а не толкова заради самото Го. Но също така, ми е приятно и да поиграем, което е само един повод за мен. Аз съм непостоянен и си го признавам. Някои дори ме наричат "несериозен", но аз се отнасям много сериозно към моето непостоянство.

Имах възможността да се запозная с много професионални играчи. Наблюдавал съм игрите им по турнирите. Те се изтезават, поне "сериозните", за тях не е просто игра, за тях е турнир, победа, награда, държава, школа, име, уважение...

Когато бях на обучение в King’s Baduk Academy (Корея, 2009 г.), учителят ми Ким Сан-Ре (Kim Sung-Rae, 3p) не пожела да ни покаже партията, която бе загубил предния ден, след като го помолихме. Освен срама от поражението, аз не видях друга причина, не му се сърдя, като може - да се срамува. На мен това не ми е нужно.

 

Свилен Павлов

 

 

 
 
* * *