играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Ако бих могъл да играя Го с Бога, той би имал преимущество преди да стигна 50 хода. Бог е способен да прави безпогрешни ходове, а аз като нищожен човек нямам такава сила винаги да играя безпогрешно.

Го Сайген
* * *
 
Свилен Павлов: когато искам, играя, а когато не искам, не играя.
Публикации - Есета и очерци
Автор: Weiqiland.net   
Събота, 02 Февруари 2013г. 23:25ч.

Свилен Павлов

Аз обичам да играя Го и затова рядко играя. Още в Япония на Световното първенство в 2007 г. се отказах от професионалното Го, защото нещо, ако се превърне в задължение, на мен лично ми става досадно. А и светът е толкова богат, че ми е трудно да се огранича само в Го. Опитах на няколко пъти, но това не съм аз. Затова, когато искам - играя, а когато не искам - не играя. Решил съм проблема за себе си.

Честно да ви кажа, участвам в турнири, заради личния контакт и общуването с хората, а не толкова заради самото Го. Но също така, ми е приятно и да поиграем, което е само един повод за мен. Аз съм непостоянен и си го признавам. Някои дори ме наричат "несериозен", но аз се отнасям много сериозно към моето непостоянство.

Имах възможността да се запозная с много професионални играчи. Наблюдавал съм игрите им по турнирите. Те се изтезават, поне "сериозните", за тях не е просто игра, за тях е турнир, победа, награда, държава, школа, име, уважение...

Когато бях на обучение в King’s Baduk Academy (Корея, 2009 г.), учителят ми Ким Сан-Ре (Kim Sung-Rae, 3p) не пожела да ни покаже партията, която бе загубил предния ден, след като го помолихме. Освен срама от поражението, аз не видях друга причина, не му се сърдя, като може - да се срамува. На мен това не ми е нужно.

 

Свилен Павлов

 

 

 
 
* * *