играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Silence is a true friend who never betrays.
Confucius
Мълчанието е верен приятел, който никога няма да те предаде.
Конфуций
* * *
 
Продължавам по пътя на Го с ново вдъхновение
Публикации - Есета и очерци
Автор: Антоний Моллов   
Петък, 02 Ноември 2012г. 01:59ч.

Аз съм от Девин. През 1999 г. бях студент последна година в СА "Д. А. Ценов" – Свищов, специалност  „Стопански и финансов контрол”. Тогава започнах редовно да посещавам Шах-Го клуб "Соларис" при ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови". В читалищния клуб се запознах с Йони Лазаров (1963-2010 г.), който покрай шахмата  ми показа основите на Го и се сдобих с един комплект - 13х13.

След като се дипломирах същата година, се прибрах в Девин и реших да покажа Го на приятелите си шахматисти и нешахматисти. Шахматистите бързо схванаха правилата на играта, но аз не можех да им покажа всички правила накуп, докато не направихме 2-3 игри. Тогава във всяка нова игра им показвах някое правило и дори се шегуваха, че си ги измислям за моментна изгода.

Упражнявахме се също така с известната програма за начинаещи TurboGo. Със Свищов поддържах връзка. Харесвам изследванията на Константин Байрактаров за философската страна на играта, но все пак да не забравяме и спортното майсторство. Спомням си, че той организираше игри в Яхоо, но тогава с Интернета нещата бяха плачевни. Към групата в Девин тогава се присъедини Васил Мерджанов, не беше шахматист, но впоследствие стана изявен почитател на Го.

cheparinov-mollov
 гм Н. Чепаринов и А. Моллов (с бялата риза)

Постепенно животът ни разхвърли насам-натам и групата ни се разпадна. След 2002-2003 спрях да играя Го и продължих да се занимавам с шахмат. Има такива периоди, с години не бутваш, а после пак се завръщаш с ново вдъхновение към старото увлечение. Така стана с Го.

Между другото, преди две години се запознах с един дърводелец, който има дъска и камъни от 70-те години и после е изработил още няколко комплекта по този модел. Той навремето е чел поредицата статии за играта „Школа Го” на Валерий Асташкин и Георгий Нилов, публикувани в руското списание „Наука и жизнь” в 1975-76 г.  А своя комплект Го го е получил като подарък от негов приятел, който е работил в АЕЦ „Козлодуй” и е ходил на командировки в Далекоизточна Азия, откъдето го е и донесъл. Дърводелецът знае правилата, но досега не е изиграл нито една игра!!! И сега не иска. Въпреки всичко, това не му е попречило да изработи комплекти – дървени дъски и дървени камъни от различно дърво, полирани и лакирани с различен лак.  Изработените комплекти той подарил на приятели и познати.

В началото на 2012 г. съвсем случайно срещнах Мерджанов (VasMer) он-лайн в KGS, където е 6-то кю. Поиграхме, победи ме и пак се запалих по Го. Преди десет години аз го научих на Го, а сега той безпроблемно ме побеждава. От половин година не играя шах, защото вече не ми е толкова интересен, колкото Го. В момента играя на ниво 8-9 кю и съм амбициран да продължа да изучавам тази дълбока игра. Продължавам своя път в Го с ново вдъхновение…

 

Антоний Моллов

 

 

 
 
* * *