играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

The Way of Heaven is to benefit others and not to injure.The Way of the sage is to act but not to compete.
Lao-tsu


Пътят на Небето е да подпомага другите и да не ги наранява. Пътят на мъдреца е да действа, но да не преиграва.
Лао Дзъ

* * *
 
Моята го-история и път в Го
Публикации - Есета и очерци
Автор: Калина Атанасова   
Четвъртък, 08 Май 2008г. 13:51ч.

 

С играта Го се запознах съвсем случайно в една есенна вечер през 1999г. По това време бях студентка в ЛТУ, София и с колегите ми често играехме през почивките на 5-в-линия. Ние, обаче, познавахме тази игра погрешно под името Го (както разбрах по-късно). И така тази есенна вечер аз се престраших най-сетне да опитам да поиграя в интернет! Много от колегите ми разказваха какви ли не истории за игрите в интернет, а и беше много на мода да се обменя стратегическа информация за "Counter Strike" например! Когато влязох в MSN и отворих списъка с игрите, играта Го веднага привлече вниманието ми, защото аз мислех че е същата на която играехме с колегите (според мен е по-лесно да започнеш с нещо познато).

Можете да си представите изненадата ми, когато пуловете ми започнаха да изчезват! После разбрах, че не е същата игра, прочетох правилата и така се запалих по истинското Го. През първите два-три месеца често играех, но тъй като естествено основно губех, започнах все по-често да наблюдавам игрите на по-добрите играчи и понякога да решавам Го-проблеми. Около половин година по-късно разбрах за съществуването и на другите Го-сървъри като KGS, IGS, yahoo, NNGS и т.н. От тогава се преместих да гледам и играя на KGS, който беше сравнително нов сървър и тогава имаше не-повече от 500 - 600 регистрирани играчи. На този сървър ученето беше по-лесно отколкото на MSN, а и ми беше забавно да помагам на администраторите да откриват грешки в програмата.

Година и половина по-късно се запознах с Йони Лазаров. Един от колегите ми, който знаеше, че съм запалена по Го ни запозна. За съжаление, тъй като тъкмо тогава започнаха едни от най-трудните ми години в ЛТУ не ми оставаше почти никакво време за Го, но все пак успях да отида на нянолко от срещите на сформиращия се Софийски Го-клуб и дори участвах на Втория български турнир по Го. Това беше през 2004-та, събитието се проведе в Художествената академия и гости бяха Абе Юшитери (9 дан) и Юки Шигено (2 дан).

В последните две години съм член на Го-клуба на Гент, Белгия макар и да играя все по-рядко. Надявям се за вбъдеще да имам повече време за Го, и особено за "Ренго", което ми липсва най-много.

Понастоящем, когато се случи да играя в KGS съм между 20к и 13к в зависимост от деня и противника.

Пожелавам на всички любители на Го много приятни и интригуващи партии с интересни противници.

 

01.12.2007 г.

 

 
 
* * *