играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

If you look into your own heart, and you find nothing wrong there, what is there to worry about? What is there to fear?
Confucius


Ако погледнеш в сърцето си, и не намериш нищо лошо там, то за какво трябва да се тревожиш? Има ли от какво да те е страх?
Конфуций

* * *
 
Играта на майстора по Го
Публикации - Есета и очерци
Автор: Михаил Емелянов   
Сряда, 22 Август 2012г. 21:46ч.

Мастер Го

Майсторът тъче рисунъка на позицията. Измененията на дъската стават незабележимо. Те бавно зреят и се скриват от погледа и разбирането, но преди да се случат, те раждат знаци. Измененията и събитията проявяват себе си в знаци. По такива предзнаменования Майсторът може да определя бъдещия ход на събитията. Този, който умее да разпознава и различава знаците, проявени в мозайката* от камъни, рядко може да загуби.

Какво могат да ни кажат знаците? Знакът предупреждава за опасността или носи благоприятно предзнаменование. С помощта на знака можем да разберем, дали наляво или надясно трябва да тръгнем или да изчакаме.

Знакът прилича на кората на плода. Когато тя почервенява при узряване, означава, че скоро плодът ще падне. Или, когато пшеничният клас се накланя, означава, че зърното е узряло. Можем да си спомним и други знаци: тишината преди буря, димът – знак за огън. По същия начин в Го майсторът търси знаци в позицията, които му разкриват бъдещето и му помагат да вземе решение.

Изкуството на майстора се заключава в способността да вижда и прочита знаците. Погледът му трябва да бъде достатъчно прецизен и точен, за да улови нюансите, а съзнанието – отворено и гъвкаво, за да прочете съобщението, кодирано в знака.

Когато плодът пада от клонката, е много трудно да се улови без да се нарани. Ако той е паднал и се е наранил, нищо не може да го възстанови отново. Затова е важно изкуството за различаване и четене на знаците.

В областта на създаване на знаци се води борбата между майсторите. Може да се сътворят лъжливи или двусмислени знаци, които другият играч, в които другият играч да не може да прозре. Има и други знаци, които се раждат от играта и не могат да се прикрият. Те се четат от двамата играчи. Когато играчът се издигне над играта, той играе от позицията. Когато стои над позицията, играта му се основава на знаците.

Килимът* от камъни винаги говори с майстора опосредствано, чрез знаци. Този език е подобен на езика на природата, която беседва с човека с помощта на предзнаменованията. Този, който не умее да вижда и да чете знаците на природата, лесно може да загине. При това вината ще е само негова. Майсторите по Го разговарят помежду си чрез знаци. Затова наричат Го „език на жестовете”. С ръцете и с жестовете ние създаваме знаци пряко или косвено на хартия или създаваме килим от камъни върху дъската, изразявайки чрез тях думи. Затова играта Го може да се разбира и като „беседа от ходове”, защото ходът се означава със знака „ръка”. Ръката поставя камъните, прави позициите и създава знаци. Играта Го е „беседа със знаци върху дъската”.

Тук Го се пресича с театъра, а майсторът е като режисьора. Ходовете са негови актьори, а партията е пиеса, в която двамата майстори едновременно са режисьори и зрители. В своята пиеса майсторите не използват думи, а мълчат, разговаряйки на езика на жестовете. В мълчанието си те не проявяват емоции подобно на пълководците от древността, а техните знаци са по-красноречиви от думите.

 

Михаил Емелянов,
Руска школа по Го и стратегия
2005

Картина: The masters of Go, Saito
* мозайка, килим – в руския текст думата е „ткань” - тъкан

 

Източник: Статьи о Го, игре Го и Стратегическом Го. 2005-2007 год
Превод: Емил Иванов

 
 
* * *