играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Мисля, че сега трябва да изядем всичките си провизии, за да нямаме много за носене...

из "Мечо Пух" А.А.Милн

* * *
 
Гордиевият възел и решението на Александър Велики
Публикации - Есета и очерци
Автор: Йони Лазаров   
Понеделник, 04 Януари 2010г. 22:11ч.

Гордий бил само прост земевладелец и веднъж орел се приземил на хомота на неговите бикове по време на оран. Това било знамение, че Гордий щял да получи царската власт. Скоро фригийците се лишили от цар. Оракулът, който изпратил орела, и към когото се обърнали фригийците, им дал съвет да изберат първия когото срещнат за цар. Този човек се оказал Гордий; той отивал към храма на Зевс с обикновената си колесница, когато фригийците го срещнали. Като станал цар, Гордий основал нова столица с неговото име; в знак на благодарност към провидението, което изменило цялата му съдба – сложил колесницата в цитаделата на столицата, в храма на Зевс. При това направил сложен възел на хомота, дето бил кацнал орела. След това царстването преминало към Мидас, син на Гордий.

Такива бяха нещата по времето на Мидас, преди Александър да дойде тук. Жителите на столицата го запознаха с легендата: че този, който развърже гордивия възел, ще царства над цяла Азия. Александър ги изслуша благосклонно, като не се издаде, че Аристотел му е дал някои съвети по случая.

Нека сега ви разправя какво направи Александър Велики и какви бяха последствията: Александър извърши разузнаване с бой, докато оглеждаше възела и опитваше някои приьоми. Уравновеси влиянието на тези, които го поддържаха, на тези които се страхуваха, на тези които завиждаха – от неговите наблюдатели. След това с един удар разсече кълбото от възли в самото му ядро. Защото бездната не може да бъде прескочена на два пъти. В самото ядро, защото ако беше ударил в периферията, все някои от възлите нямаше да бъдат развързани.

Възелът свързваше двете основни части на колесницата – движещо и движено. А това е управлението и управляваното. Стремежът на Александър беше да създаде хармонична връзка между тях, като унищожи заробващия елемент. Възелът и колесницата се намираха в свещеното сърце на град Гордий – храмът на Зевс. Град Гордий беше столицата на Фригия. От Фригия остана само фригийската шапка, която прикриваше ушите на Мидас, но това е друга история.

Фригия се намираше в най-тясното место на Азия – акупунктурната точка на Азия. Там се срещаха стихиите на Земята, Морето и Небето. Сухопътната войска, флота и небесните сили в лицето на орела, също бяха наблюдатели и участници.
Така с един удар Александър разсече всички нива и всички ядра в тях. Ударът му беше равнозначен на шум от пляскане с една ръка, но вълната, която се вдигна от Морето, заля цяла Азия.

Легенда е, че с един възел, пък бил и той гордиев, може да се решат всички проблеми, но действията на Александър бяха самата истина. Това е една от най-красивите истории, които съм записвал. Бях там и видях всичко. Трябваше ми време да разбера всички действия на Александър, тъй като той нищо не обясни нито преди това, нито след това. Аз бях орелът, и също съм част от легендата; ако не бях още от самото начало – нямаше да разбера края.

 
 
* * *