играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

If you look into your own heart, and you find nothing wrong there, what is there to worry about? What is there to fear?
Confucius


Ако погледнеш в сърцето си, и не намериш нищо лошо там, то за какво трябва да се тревожиш? Има ли от какво да те е страх?
Конфуций

* * *
 
Go! More Than a Game
Публикации - Есета и очерци
Автор: Йони Лазаров   
Понеделник, 19 Май 2008г. 09:28ч.

 

Go! More Than a Game, by Peter Shotwell. 2003.

Това е въвеждаща книга, която се основава на метода на „Атари Го” (Capturing Game). Като поспенно се въвеждат понятията: група, семеай, живот и смърт, две очи, форми от камъни (shape), територия – и така се стига до цялостната концепция на Го. Един от първите, който обобщава „Атари Го” е философът Уилям Коб – вече известен на българската го-общност.

В книгата постепенно се преминава от особеностите на играта на табло 9х9, 13х13 към 19х19. От Yang Huiren (2001 North American Oza champion) и Dr. Sangit Chaterjee (author of book “Cosmic Go”) са подробно коментирани 3 профи игри на 19х19, по начин който въвлича читателя в по-дълбокото разбиране за играта

Шотуел въвежда няколко коана:

1. „Go is mirror of self”, p.33. Където обяснява по-какви пътища всеки трябва да намери собствения си стил на игра.

2. „Камъните говорят помежду си от разстояние”, с. 51.

3. Когато двамата играчи се редуват с ходовете си – „Единият говори, другият слуша и обратно.” Последните две наподобяват метафората за Го: шудан – безмълвният диалог.

Като червена нишка преминава през цялата книга въпросите на който Шотуел се опитва да отговори: Защо играта е толкова популярна и обична за най-различни хора? Защо в крайна сметка се явява игра на 21 век? Нещо което прави книгата уникална измежду всички други книги за начинаещи, е че е снабдена с богата информация за културния, литературния, философския и историческия фон на играта. Широко са използвани даоски, конфуциански и будистки поговорки, изясняващи същината на Го.

Има страници посветени на „Го и западната наука” и „Го и бизнеса”. Даден е манифеста-обращение към бизнес-средите на бившия американски го-шампион и успешен Уол-стрийт брокер Рон Снайдер, с. 167.
Go! More Than a Game, by Peter Shotwell. Tuttle; 2003, е снабдена с всички видове справочни индекси и е достъпна на българския пазар.

Питър Шотуел, 67, е световно известен експерт за връзките между Го и източната и западната философия, литература и история. Той е писал за Го повече от двадесет години и е живял в Китай, Тибет и Япония, докато е изследвал произхода и бекграунда на играта. Има колонка в American Go E-Journal.

 
 
* * *