играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

"Ако не можеш да намериш истината там, където си, къде другаде смяташ да я търсиш?"

Доген

* * *
 
Go! More Than a Game
Публикации - Есета и очерци
Автор: Йони Лазаров   
Понеделник, 19 Май 2008г. 09:28ч.

 

Go! More Than a Game, by Peter Shotwell. 2003.

Това е въвеждаща книга, която се основава на метода на „Атари Го” (Capturing Game). Като поспенно се въвеждат понятията: група, семеай, живот и смърт, две очи, форми от камъни (shape), територия – и така се стига до цялостната концепция на Го. Един от първите, който обобщава „Атари Го” е философът Уилям Коб – вече известен на българската го-общност.

В книгата постепенно се преминава от особеностите на играта на табло 9х9, 13х13 към 19х19. От Yang Huiren (2001 North American Oza champion) и Dr. Sangit Chaterjee (author of book “Cosmic Go”) са подробно коментирани 3 профи игри на 19х19, по начин който въвлича читателя в по-дълбокото разбиране за играта

Шотуел въвежда няколко коана:

1. „Go is mirror of self”, p.33. Където обяснява по-какви пътища всеки трябва да намери собствения си стил на игра.

2. „Камъните говорят помежду си от разстояние”, с. 51.

3. Когато двамата играчи се редуват с ходовете си – „Единият говори, другият слуша и обратно.” Последните две наподобяват метафората за Го: шудан – безмълвният диалог.

Като червена нишка преминава през цялата книга въпросите на който Шотуел се опитва да отговори: Защо играта е толкова популярна и обична за най-различни хора? Защо в крайна сметка се явява игра на 21 век? Нещо което прави книгата уникална измежду всички други книги за начинаещи, е че е снабдена с богата информация за културния, литературния, философския и историческия фон на играта. Широко са използвани даоски, конфуциански и будистки поговорки, изясняващи същината на Го.

Има страници посветени на „Го и западната наука” и „Го и бизнеса”. Даден е манифеста-обращение към бизнес-средите на бившия американски го-шампион и успешен Уол-стрийт брокер Рон Снайдер, с. 167.
Go! More Than a Game, by Peter Shotwell. Tuttle; 2003, е снабдена с всички видове справочни индекси и е достъпна на българския пазар.

Питър Шотуел, 67, е световно известен експерт за връзките между Го и източната и западната философия, литература и история. Той е писал за Го повече от двадесет години и е живял в Китай, Тибет и Япония, докато е изследвал произхода и бекграунда на играта. Има колонка в American Go E-Journal.

 
 
* * *