играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.
Isaac Asimov


Най-тъжният аспект на съвременния живот е че науката събира знания по-бързо, отколкото обществото събира мъдрост.
Айзък Азимов

* * *
 
Играейки с демоните
Публикации - Есета и очерци
Автор: Уилям Коб   
Неделя, 04 Май 2008г. 18:24ч.
Много от читателите ми се стряскат от внушението, че би могло да се демонизира противника. Важно е да се помни, че в тибетската традиция демоните се борят за добрите момчета. Те плашат и прогонват лошите сили, повечето от които се подвизават вътре в нас, разбира се.
Аз прочетох превъзходен разказ-мистерия, развиващ се в Тибет, в който техните прочути демони играят голяма роля (“The Scull Mantra”, by Eliot Patison). Тибетският будизъм е различен от дзен тредцията по много начини, не на последно място от тяхната пищна мозайка от демони. Тибетските демони са винаги изключително страховити и обикновено имат вземане-даване с хората.

Най-важното, което трябва да се запомни, че демоните винаги преследват лошите момчета. Демоните са на страната на тези, които се стараят да живеят в съгласие с будисткото учение, и помагат да се освободиш от негативното влияние. Това внушава, интересно, полезно и доста различна перспектива – как да се интерпретира противника ти по Го.

Естествено ти се чувстваш малко нервозен, преди началото на играта, особено ако тя има важно значение за твоя го-рейтинг. Така твоят противник е малко страховит. Защо не му позволиш да стане много страховит? Мисли за него като ужасяващ демон, притежаващ огромна негативна енергия, заплашващ да нанесе изключителни вреди.

След това си спомни, че всичката тази негативна енергия е насочена към твоите лоши навици и безотговорни недоглеждания, дето помрачават го-игрите ти; и визуализирай че демонът разгонва всички твоите лоши навици. И така, преди да изиграеш първия ход, визуализирай демоните в теб и твоя противник и помисли, че те могат да спомогнат да изчистиш играта си от присъщите и слабости. Може би, това упражнение, ще ни помогне да фокусираме вниманието си към това да дадем най-доброто от себе си в предстоящата игра. Това няма да навреди.

Първа публикация: American Go E-Journal, February 4, 2003
Статията се публикува с разрешение на автора.
Превод от английски: Йони Лазаров

 
 
* * *