играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.
Isaac Asimov


Най-тъжният аспект на съвременния живот е че науката събира знания по-бързо, отколкото обществото събира мъдрост.
Айзък Азимов

* * *
 
Размишления: Шахмат, Табла и Го
Публикации - Есета и очерци
Автор: Константин Байрактаров   
Неделя, 26 Април 2009г. 15:32ч.

 

В бестселъра "Шибуми" на Треванян се среща провокативната мисъл: "Да сравняваш Го с шах е все едно да сравняваш философията със счетоводството". Също така е важно и другото, че в шахмата се развива една битка, а в Го цяла военна кампания. Разлика между двете игри може да се определи и така: Го е статично-конструктивна игра, а шах - динамично-деструктивна. Но само да се изброяват прилики и разлики не е достатъчно, за да се обясни, защо някои избират Го, други са доживотни поклонници на шахмата, а трети - заклети любители на таблата.

Игрите съответстват на конкретни темпераменти, а също така и възпитават играча на определена линия на поведение в живота. Така писателят Бранимир Събев определи отделните игри: "Ако таблата е веселият, пораждащ тръпки кавалер, а Го е верният рицар, то шахматът е, може би, студеният английски джентълмен, въоръжен с фрак, монокъл, цилиндър, бастун и безчувствен флирт, а картите са вечният пияница, комарджия и флиртувач в кръчмата на игрите". Но игрите, освободени от емоционална окраска, очароват изследователите със заложената в тях символика, което ги прави мост или послание от далечното минало към настоящето.

От естетическа гледна точка класическите чернобели игри са по своему привлекателни. В тях са заложени постиженията на древната наука, а в дъската и фигурите се откриват модели на света. Според легендата таблата е изобретена от мъдреца Важугмихър, съветник на персийския цар Хосров I Ануширван (509-579 г. пр. н.е.). Ануширван (на фарси - "безсмъртна душа") е частично митологизиран ирански владетел от династията на Сасанидите, който се отличавал с мъдрост и справедливост. Легендата за него е предадена в "Шахнаме" от Фирдоуси.

Изобретяването на таблата било в отговор на Важугмихър на донесения от Индия шахмат (чатуранга, също се е играл със зарове). Мъдрецът така обяснил играта: "От владетелите на това хилядолетие Арташир е бил най-деен и най-мъдър, затова създадох играта "неварташир" по негово име. Дъската на неварташир (табла) уподобявам на земята - Спандармат, 30-те пула са дните и нощите. Двата зара свързвам с движението на звездите и небосклона". Към това може да добавим 24 дома - това е часовото времеделение на деня, а 24х15 (денонощия)=360 - идеалната година. С това таблата се свързва с календара.

В Го също има изразена подобна календарна символика. В “Го в тринадесет глави” (Qijing Shisanpian, The Classic of Weiqi in Thirteen Chapters) Жанг Ни (XI в.) написал, че пресечните точки на дъската са “360 плюс една и Единицата в центъра е началото на всички числа. Тя заема центъра и “управлява” цялата дъска. Има 360 дни в годината. Четирите ъгъла на дъската олицетворяват четирите сезона, а 90-те точки във всеки квадрант отговарят на дните през всеки сезон. Крайните точки са 72 и отговарят на броя на седмиците в годината.” Пресечните точки на линиите (интерсекции) са 19х19=361, което се доближава до продължителността на годината. Всъщност това е почти средноаритметичното на лунната година, която е 354 дни, и на слънчевата година, която е 365 дни. А китайският историк Бан Гу (32-92 г. н.е.) в съчинението си “Същността на Го” (The essence of Go, Yi Zhi) е отбелязал: “Дъската е квадратна и олицетворява земята. Линиите трябва да бъдат прави, защото въплъщават идеята за божествената (чистата) добродетел. Пуловете са бели и черни, което отговаря на ян и ин, а тяхното разполагане на дъската е в съответствие с небесния модел”.

За любителите на екзотичната далекоизточна култура Го е най-добрият начин за опознаване на менталността на азиатеца. Също така се казва, че Го е най-добрият подарък на Изтока за западния човек. Радостно е, че получаваме този подарък, остава да го оценим. Една от най-важните характеристики на Го е, че е определено начин и практика за самоусъвършенстване. Желанието ни да станем по-добри във всяко едно отношение е свързано с това да станем цялостни личности, хармонично устроени в ума и духа, а интуицията и логиката да се съчетаят по най-добрия начин. И, както се забелязва добре креативната същност на играта по все по-усложняващия се рисунък на дъската, по същия начин практикуващият Го гради своя вътрешен свят.

 

Свищов, 2007/09/10

 
 
* * *