играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Смеейки се над глупака, не забравяй, че той играе шашки много по-добре от теб.

Фазил Искандер 

* * *
 
Сцена с Го в "Трон: Заветът"
Публикации - Стъклени перли
Автор: Константин Байрактаров   
Понеделник, 24 Януари 2011г. 20:46ч.

Quorra

Поредният филм, който привлече специалното внимание на любителите на Го е „Трон: Заветът” (Tron: Legacy) на Джоузеф Козински. Това е продължение на  научно-фантастичния филм „Трон” от 1982 г.  Премиерата на новата лента се състоя  на 17 декември 2010 г. Пред киноманите се разкрива един дигитален свят, в които си има свои закони и проблеми. Сам Флин (Гарет Хедлънд) е 27-годишен компютърен специалист, чийто баща Кевин Флин (Джеф Бриджис) е изчезнал преди 20 години. Търсейки баща си, Сам Флин попада в създадения от него виртуален свят на интелигентни програми и компютърни игри. Там той се запознава и сприятелява с програмата Куора (Оливия Уайлд), която го завежда при баща му. Героите в кибер-сагата преминават през низ от приключения, които задържат вниманието на зрителя до края на филма.

tron-legacy

На 51-та минута във филма за кратко се появява и сцена с играта Го. Куора (Quorra) развежда Сам Флин в убежището на баща му и стига до дъската с подредена позиция на нея и тя казва: «Знаеш ли тази игра?  Търпението му обикновено надделява над агресивната ми стратегия.»  Тази сцена е по идея на Оливия Уайлд, която в интервю от 16 декември 2010 г. за Times-Union сподели:  "Това беше моя идея, защото Го е единствената игра в която човекът побеждава компютъра. Ние трябваше да кажем нещо за Го, защото хората, занимаващи се с тази игра, да знаят, че компютрите не могат да ги победят. Това добре показва, какво умеят хората и какво компютрите – не. Затова трябваше такава моя реплика от типа "Флин обикновено ме бие". Мисля, че хората, които разбират това, биха могли да се посмеят малко". Думите, изречени от  Куора, която е форма на изкуствен интелект, са показателни.

tron_legacy_goban

Относно показаната позиция Линдън Чу от Американската Го Асоциация дава следния коментар: "Това определено изглежда на една любителска игра до 103-я ход и черните са на ред. - пише той и отбелязва също, че няма подобна професионална партия в неговата база данни. -  Белите изглежда имат повече територия, особено като се отчете, че черната група горе вляво има едно око. Има някои Аджи (възможности) в долния ляв ъгъл и мисля, че черната група оцелява в готе (т.е. при пасивна защита), но потенциалът за Мойо (влияние) надясно е незначителен. Черният камък на ръба на горния десен ъгъл изглежда е бил отместен на съседната линия и, както предполагам, първоначално е бил замислен за Атари (заплаха)".

olivia-wilde

Коментарът на специалиста е изпълнен с го-термини. Накратко за техните значения: Мойо (moyo) - област на дъската, която е набелязана за обграждане и превръщането й в територия; Око - заграден пункт територия от група камъни, която при плътно заграждане не оцелява; Аджи (aji) –  скрит дефект в позицията, който може да бъде използван от противника само при определени условия; Готе (gote) – пасивен ход, който не изисква незабавен отговор. При „готе” инициативата (сенте, sente) преминава към противника; Атари (atari)– заплаха от вземане на противников камък или група камъни. За последното Линдън Чу намеква, че камъкът вероятно е бил отместен по невнимание, когато е била заснемана сцената. И такова се случва... Което, разбира се, не оказва каквото и да е негативно влияние върху цялостната сюжетна линия и любителите на кибер-фантастиката могат да отидат на кино.

 

Приятно гледане, няма да се разочаровате!

P.S.

Оливия Уайлд

Оливия Уайлд (Куора) е не само красавица, но и умница, заради идеята й да има сцена с Го във филма.

:)

 
 
* * *