играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Как се работи с компютър? Много просто: цъкате с език, цъкате с мишката - това е!

* * *
 
Руска Школа по Го и Стратегия
Публикации - Стъклени перли
Автор: Константин Байрактаров   
Петък, 26 Февруари 2010г. 11:58ч.

Руска Школа по Го и Стратегия

Руската Школа по Го и Стратегия е първата в Русия неспортна професионална школа по Го. Тя се явява изследователски и културен го-център, който провежда уникални изследвания в областта на стратегията, образованието, историята и културата на Го. Школата провежда изследователски експедиции, издава учебна, научна и художествена литература по бойни изкуства, играта Го и Стратегическо Го, провежда редовни занятия, организира семинари, изложби и майсторски класове по Го, стратегия, история на изкуството.

Школата е основана в 1996 г. от Игор Алексеевич Гришин като Школа по войнски изкуства и стратегическата игра Го "Възхождение" на базата на детската секция по Го и У-шу в Москва. В периода от 1996 до 2006 г. в Школата са преминали обучение стотици деца и възрастни, проведени са десетки любителски съревнования по играта Го. Постиженията на възпитаниците на Школа "Възхождение" на международните детски турнири остават ненадминати. От 2006 г. детският клуб "Възхождение" е отделен независим филиал на Школата.

Руската Школа по Го и Стратегия се радва на уважение и от изявени спортисти. Така, Александър Петрович Попов (6 дан, Нихон Ки-ин) - двукратен шампион на Русия по Го, който в годините на активната си практика е сред най-силните спортисти на СССР – споделя:

“Аз считам за правилно това направление, което са набелязали и развиват И. А. Гришин и М.Г. Емелянов, а именно – създаването на Руската Школа по Го. Тази включва в себе си не само развиването на играта Го като съревнователен елемент, но също така и развитието на играта Го като Стратегия или стратегическо моделиране (както е бизнеса,  така и в други сфери на човешката дейност). Може също така да се опита да се създаде и Руска школа по бойни изкуства, но тук вече има достатъчно голяма конкуренция. И затова е доста сложно да докажеш, че твоята школа е най-добрата.

Във връзка с гореказаното аз считам, че главната цел все пак трябва да бъде в създаването на Руска Школа по Го, а всичко останало може да се разглежда като допълнително (но не основно). Що се касае до Руската Школа Го, то аз считам, че И. А. Гришин и М.Г. Емелянов са направили достатъчно големи крачки в това направление. Може да се каже, че е създадено цяло ново направление в играта Го – стратегическото. И това е колосален пробив в развитието на играта Го”.

Днес Александър Попов  ръководи собствена школа по бойни изкуства, известна не само в Европа, но и в САЩ. В наши дни Руската Школа по Го и Стратегия обединява в едно професионални преподаватели по играта Го и Стратегическо Го, издателство "Готовая книга", библиотека от редки издания по история и теория на Го, в това число и японски ръкописни книги от XVIII век, и уникална колекция от антикварни гравюри и предмети, свързани с Го.

Ключовата дейност на школата през последните години се явява разработката на теорията и метода на Стратегическото Го. В рамките на изследването е събран и обобщен опит във връзка с построяването на системата от понятия в езика Го в Китай и Япония, извършен е дословен и контекстен превод на ключовите му понятия. На основата на тази работа се разработва системата от понятия за руското Го, включваща днес над 50 термина.


Игор Гришин

Образователните програми на школата включват благотворителни курсове, открити лекции и занятия, семинари за младежи, корпоративни майсторски класове по Стратегическо Го, семинари по история на японското Го, индивидуално обучение по Го и стратегия.

По програмата на експедициите са посетени десетки пъти страните от Азиатско-Тихоокеанския регион като Китай, Япония и Монголия. Издателската програма включва издаване на учебни, художествени, научно-популярни и просвещаващи издания по следните теми: играта Го, Стратегическо Го, педагогика, военна история, бойни изкуства, белетристика.

Руската Школа по Го и Стратегия сътрудничи с Министерството на спорта, туризма и младежката политика на Руската Федерация, Московската Школа по мениджмънт "Сколково", Всеруската асоциация на випускниците по Президентската Програма за подготовка на управленчески кадри, професионалните асоциации по Го в Япония, Китай и Корея, и други международни, държавни, обществени и образователни организации.

 

Източници:

Русская Школа Го и Стратегии

Школа И (задания учеников с разборами)

Емельянов М., Правила игры Го, изд. Готовая книга, М., 2010, с. 51

Русская Школа Го и Стратегии

 
 
* * *