играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

If you look into your own heart, and you find nothing wrong there, what is there to worry about? What is there to fear?
Confucius


Ако погледнеш в сърцето си, и не намериш нищо лошо там, то за какво трябва да се тревожиш? Има ли от какво да те е страх?
Конфуций

* * *
 
Съветите на Учителя: научете детето на Го
Публикации - Стъклени перли
Автор: И. Гришин & М. Емелянов   
Петък, 19 Юни 2009г. 14:33ч.

Ако вие искате да научите детето на Го, Учителят предлага няколко несложни съвета как това да се направи добре.

Ако детето е по-малко от 6 години, то е по-добре да се изучат с него правилата на играта постепенно. Например, научете се заедно да поставяте камъни на пресечните точки. За малчугана поставянето на камък на пресечна точка е почти подвиг! След това си струва да му се покаже как може да плени камък.

Най-трудно от всичко е да се обясни целта на играта. Вие можете да се възползвате от един прост пример. Обяснете целта на играта като задача за построяване на “стаички” на игровата дъска. Камъните ще бъдат “стенички”, а пустотата – пространството в “стаичките”. “Стеничките трябва да бъдат тънки, а “стаичките” – големи. Превърнете обучението на играта в друга игра.

 

Играйте на малка дъска, примерно на 7х7. Вие можете да направите такава дъска като я разчертаете на плътна хартия. Завършвайки играта, помолете детето да изброи точките. Особено това е полезно за тези деца, които още не ходят на училище. В случая с Го вие можете да научите детето на основите на смятането и дори на умножението, ако при преброяването на точките ще ограждате владения във вид на правоъгълници с по 10, 15 или 20 точки. Важно е да се обясни защо вие предвижвате камъните и че тяхното преместване не променя същината и резултата на играта.

Задължително отделете внимание на етикета в играта: седеж, поведение, разположение на ръцете. Научете детето да приготвя и прибира игровия комплект. Ръцете или краката на детето не трябва да се намират на дъската или кутията с камъните. За да се постигне това, разбира се, ще бъде трудно. Да зарови ръцете в кутийката е мечта на всяко дете!

Тъй като Го е действително най-сложната игра на света, бъдете готови детето да усвоява правилата и да изучава играта постепенно. Продължителността на урока не трябва да превишава 10-15 минути. Важно е да няма преуморяване, иначе детето ще загуби интерес. Главното в обучението е постоянството в усилията.

Най-добрата възраст за начало на занятията е 8 години. Ако детето е на повече от 6 години, може да се занимавате с него 30 минути. След обясняване на правилата изиграйте една игра за заграждане на камъни. Изчисляването на свободите (диханията) е първият важен навик, който ще бъде много полезен за вашия ученик. След това можете да играете в заграждане на владения. Ако имате сборник с упражнения за построяване на две очи, задайте две-три задачи и ги решете заедно. Не се старайте да обяснявате тактиката или стратегията на играта. Нека детето търси нещо свое и само открива. Така ще му бъде интересно. Няма нищо по-опасно от претоварването на детето с думи. Колкото се може повече показвайте. Колкото се може по-малко говорете. Покажете как се правят простите неща, примерно изчисляването на свободите. Как да се следи за здравето (живината) на камъните, добавяйки към тях камък след камък.

Ако детето невнимателно брои, оставя камъни с едно свобода, без да ги защитава, не взема пленените камъни, то вие можете понякога да спирате играта и да го помолите да преброи свободите и да вземе заградения камък. Ние не можем да продължаваме нататък, ако не спазваме правилата. Нежелателно е за дълго се спира, защото детето може да загуби интерес. Слабото място при децата е вниманието. Тренирането на внимание изисква време и усилия. Затова се запасявайте с търпение, защото ще се налага често да спирате играта.

Ако вие не искате вашите занятия да се прекратят преди да са започнали, тогава непременно хвалете детето. Хвалете го на всички етапи, особено в началния. Помнете, че за детето е важно да побеждава, особено ако е момче. Затова разумното съотношение на победите и пораженията, примерно 50:50, може много да помогне в обучението. Поражението, особено в началото на обучението, когато детето е вътрешно настроено за успех, може да се окаже прекалено силно предизвикателство за малкия човек. Тук трябва да бъдете стратегични.

Началото на всеки урок започвайте с кратко въведение. Накратко обяснете какво предстои да се изучава. В края на всеки урок завършвайте с кратък извод. Покажете на детето, какво то разбрало и какво е научило на това занятие. В занятието е важно началото и края. Това е най-важният ключ за успешното обучение. За всяко дете е важен резултатът, а не “дългите беседи”.

Ако искате детето да усвои играта на добро ниво, то най-доброто решение е да го водите в професионална школа. Обучението в такава школа струва скъпо. Но това си заслужава, тъй като става дума, за развитието на ума и разкриването на творческите способности. Обучението на Го дава повече, отколкото изучаването на който и да е чужд език. Освен добра педагогика, Школата винаги предлага среда. А детската среда е необходимо условие за всяко обучение.


Източник: Русский Учитель японского Го, И. Гришин & М. Емелянов,

Русская Школа Го и Стратегии, Москва, 2009

 

Превод: Й. Лазаров & К. Байрактаров

 
 
* * *