играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

To have little is to possess.To have plenty is to be perplexed.
Lao-tsu


Да имаш малко е притежание. Да имаш много е объркване.
Лао Дзъ

* * *
 
Как да се учим да играем Го с компютър?
Публикации - Стъклени перли
Автор: Константин Байрактаров   
Неделя, 19 Април 2009г. 10:21ч.

Според една японска поговорка вие трябва “да изиграете колкото се може по-бързо първите си 50 партии”. Подобно на корейските играчи, за които се говори, че играят бързо, вие също така можете да играете бързо с компютъра. При условие, че в началото трупате опит, не се притеснявайте дали падате или биете. Натрупването на първоначален опит може да стане, както с реален противник, което е за предпочитане, така и с компютърна програма, което е също полезно. С компютърни програми бързо ще изиграете 50 партии и много повече. Компютърът е удобен тренажор, никога не се уморява и винаги е готов за още една игра. Следват няколко съвета как да натрупате игрови умения с компютър:


- Не умувайте прекалено много в началото. След като сте запознати с основните правила и целта на играта, играйте там където ви се струва, че е уместно. А ако след няколко хода видите, че сте сгрешили, можете да се върнете и да поставите пула си на по-добро място. Учете се според принципа на пробите и грешките.

- Във връзка с предходното, възприемайте компютърния екран като поле за неограничени експерименти. Въпросът “какво би станало, ако” е безсмислен, ако не проверите сами. След като сте проверили много “ако”-та, вие в много от случаите ще знаете какво може стане, мислено проигравайки ситуацията.

- Първите си 15-20 партии изиграйте на дъска 9x9, за да придобиете представа за тактиката. След това, когато ви стане “тясно”, преминете на 13x13 за да “почувствате” необходимостта от стратегическо мислене. По-някое време опитайте и на 19x19. Ако нещо не се справяте, тогава се върнете на по-малката дъска. И не се отчайвайте!

- Не забравяйте, че по-голямата дъска изисква и по-мащабно мислене. Това го разбирате, когато в локални битки оцелявате, докато в глобален план – губите.
- Ако се почувствате добър и ако програмата, с която играете има нива на сложност, тогава вдигнете нивото.

- Ако редовно побеждавате компютъра, започнете да играете с белите. След време давайте на компютъра хандикап от 2 пула, а щом се справяте добре увеличавайте хандикапа, докато не стигнете предела от 9 пула... и не изчерпите напълно възможностите на програмата. Програмата, която може да ви предостави това удоволствие е TurboGo.

- Играйте с различни програми. Не една или две, а колкото се може повече. Го-програми се отличават една от друга по използваните алгоритми. Ето защо всяка програма има свой конкретен стил и “характер”.

- Ако се чувствате напреднали, опитайте с програмата Goliath (шампион за 1989, 1990 и 1991). Марк Бун, авторът на Goliath, казва, че програмата му играе като начинаещ и се надява след време тя да играе като силен начинаещ. Ако ви затруднява Goliath, все пак не забравяйте, че сте начинаещ. Старайте се!

- Ако все пак се разочаровате от слабата си игра срещу компютърната програма, помнете китайската сентенция, че в “играта Го никога не може да завърши обучението”. Играта Го ви предоставя неограничено пространство за самоусъвършенстване, докато компютърната програма е с ограничени възможности. За компютрите “обучението” едва е започнало!

- Ако по предходните точки имате практика време е да обърнете внимание и на теорията. Някои програми като TurboGo 5 и Many faces of Go (MFGo) поддържат опцията Joseki/Fuseki tutor, благодарение на която можете да понаучите за ъгловите дебюти (джосеки) и за цялостната дебютна схема (фусеки).

- Решаването на задачи също е много полезно във вашето израстване. Ето защо можете да се възползвате от библиотеките със задачи, които се поддържат в някои програми – MFGo, Wulu, IfunGo.

 


- Ако искате да имате някаква представа за нивото си, ви препоръчвам IgoWin. Играе на дъска 9x9 и ви “присъжда” разряд по дан-кю системата.

- Покрай заниманията си с компютъра не забравяйте и за реалните хора. Ако сте единственият Го-играч в града си, опитайте се да научите някого, който също проявява интерес.

- Ако за момента нямате с кого да играете, можете да намерите противници в Интернет. Във всеки случай играта с реален противник ще ви помогне да преодолеете “механичното” си разбиране за Го, придобито покрай компютърните програми.

В играта Го за определяне на равнището на игровите умения има стройна дан-кю система, подобна на прилаганата в бойните изкуства. При Го има 25 начинаещи разряда (кю), 7 любителски дана и 9 професионални дана (профиданове). За тези, които не са запознати с дан-кю системата, ще уточним, че началните разряди се движат низходящо като най-ниският разряд е 25-то кю, а най-високият – 1-во кю. Дановете (аматьорски и професионални) се движат възходящо.

През 1997 Японската Го Асоциация официално присвоила 3-то кю на програмата Handtalk – трикратен шампион за 1995, 1996 и 1997. В противовес на това Корейската Го Асоциация дава на същата тази програма максимум 17-то кю. Тъй като е спорен въпросът, дали силата на най-добрите програми е към 8-мо кю, затова днес се приема, че нивото им е между 15-то и 10-то кю. Все още не са създадени програми, които да играят на майсторско ниво. От историята на компютърното Го могат да се извлекат два извода. Първият е, че силата на програмите се увеличава постепенно без забележителни скокове. Вторият извод е, че скоростта на този ръст се измерва с около един разряд на година.

Макар програмите да са слаби, играта с тях може да е приятна. За напредналият играч е ясно, че едно е да се играе с човек и съвсем друго е с компютърна програма. В крайна сметка обаче програмите не са толкова слаби, когато става дума за обучение на начинаещи го-играчи. Приятна игра!

Свищов
4.09.2004

 
 
* * *