играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Защо ти, о неразумний дзюндзъ, се срамиш да се наречеш вейкиландец...

Паисий

* * *
 
Конане – хавайска стратегическа игра
Публикации - Стъклени перли
Автор: Константин Байрактаров   
Четвъртък, 17 Юни 2010г. 20:34ч.

 

konane player

 

Играта Конане (konane, ko-nah-nau) е традиционна хавайска игра, която се играе на дъски “папаму” (papamu) с четни размерности – 6х6, 8х8, 10х10 и т.н., като най-голямата дъска е с 18х18 позиции. Позициите представляват вдлъбнатинки, които се наричат “пука” (puka). В началото на XX век изследователят на хавайските митове Уилям Дрейк Уестървълт (1849-1939 г.) пише в книгата си Hawaiian Legends of Ghosts and Ghost-Gods, че митичният герой Мулу “учил хората на играта ‘конане’, която е известна като хавайски шашки, но повече прилича на японското Го” (Westervelt 1916: 100). Той погрешно приел, че хавайската игра Конане и японската Го са идентични.

 

konane konane_board1
Жребий: бели или черни? Камъните са подредени в шахматен порядък.


Общите правила на Конане са следните: Започва се от пълна дъска, върху която се разполагат първоначално бели и черни камъни в шахматен порядък. Преди да започне играта се определя чрез жребий кой с какъв цвят ще играе. След това се махат два съседни камъка, черен и бял, от централната зона и играта започва. Първи играят черните. Ходът се състои в ортогоналното прескачане (т.е. по хоризонтал или вертикал) на противников камък. Прескоченият камък се взема. Възможно е последователно да се прескочат и вземат няколко камъка, но само, ако са на една линия. Броят на камъните на дъската намалява и играта завършва, когато не може да се направи полезен ход. Победител е този, който е направил последния възможен ход. Като правило по време на играта се съблюдава мълчание (Ernst 1995: 95-96). Играта Конане е от типа на шашките и не прилича много на Го.

konane diagram

Заключителна фаза на играта, но има още много възможни ходове.

 

Това,  че има вариант на дъска 18х18 позиции, е любопитно, но също така е очевидно, че по описанието си тази игра се отличава много от Го. Изследователят Гевин Мензес, който се опитва да докаже, че китайците преди епохата на Великите географски открития са изпреварили европейците в изследването на света, посочва играта Конане като едно от доказателствата, че китайците (все пак Го е китайска игра) са посещавали Хаваите и респективно са донесли играта Го (Menzies 2002: pt. VI, an. 20).  Той почти преповтаря У. Уестървълт и се заблуждава по същия начин.

 

konane_board2

konane_players

Всеки, който посети Хаваите, има възможност да поиграе...

Как е попаднала играта Конане на Хаваите е труден въпрос. На тази игра хавайците играят от хилядолетия, като интелектуално занимание се е радвала на престиж, както сред обикновените хора, така и сред аристокрацията. От немного далечното минало е известно, че вождът Камехамеха I Велики (1753-1819 г.) е бил превъзходен играч. За него се говори, че се отдавал на тази игра с часове (Clark 2003: 1). В легендите, записани от У. Уестървълт, се споменава за аристократа Оуха и приятелката му Мамала, които обичали да прекарват времето си пред дъската и да отпиват от напитката ава (awa). Другото аристократично занимание за хавайците е сърфингът и Мамала била много добра сърфистка (Westervelt 1916: 16).

 

kamehameha

Polynesia-triangle
Камехамеха I Велики Полинезийският триъглник


Сходството с игри като алкерк или фонорома навежда на мисълта, че по всяка вероятност тази хавайска игра има континентални корени и попада в Полинезия, респективно Хаваите, от Азия. Доказано е, че народите на Полинезия, Микронезия, Меланезия, Индонезия, Филипините и част от Индокитай се отнасят към една езикова група. Полинезийците наричат прародината си Хаваики, с която дума вероятно са свързани названията Хаваи, Саваи, Хива и Ява. Днес се счита, че прародината им е о. Тайван, откъдето в средата на първото хилядолетие пр.н.е.  започва тяхното разселване по островите из Пасифика. Хронологията на заселванията на островите е най-общо в следният ред: III в. – полинезиците заселват Хаваите; VI в. – Тонга; VII в. – Пасха (Рапа Нуи); IX в. – островите Кук; X в. – Нова Зенландия; XIV в. – Тувалу. Играта Конане обаче е известна само на Хаваите и няма данни да са я познавали на други острови в Полинезия, но може да се допусне, че първите мореплаватели, тръгнали от о. Тайван да колонизират Пасифика, са знаели тази игра.


konane_move

complect konane
Конане с камъни за Го Комплект за Конане

 

Ако и вие искате да се пробвате в Конане, може да ползвате дъска и камъни за играта Го или просто си разчертайте една дъска и съберете достатъчно черни и бели копчета.


Източници:

1. ERNST Michael D., Playing Konane mathematically: A combinatorial game-theoretic analysis, UMAP Journal, 16:2, Spring 1995, 95-121

2. CLARK Coral, Konane. Hawai’ian Checkers - Strategy, Island Style, RAFT, 2003

3. MENZIES Gavin, 1421 The Year China Discovered the World; Part VI Annexes - Evidence of Chinese Fleets visit to specific places all round the world; Annex 20 – Evidence for the Chinese visit to the Trans-Pacific to America, Bantam Press, London, 2002

4. WESTERVELT  William Drake, HAWAIIAN LEGENDS OF GHOSTS and GHOST-GODS; ch. XII. How Milu Became The King of Ghosts,  Boston, Ellis Press, 1916

 
 
* * *