играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Wise men talk because they have something to say; fools, because they have to say something.
Plato


Умните хора говорят когато имат да кажат нещо; глупаците говорят защото трябва да да кажат нещо.
Платон

* * *
 
Първите фабрични го-комплекти от Хасково
Публикации - Стъклени перли
Автор: Георги Станков   
Четвъртък, 03 Юли 2008г. 08:38ч.

Познавам играта Го от дете и ме влече, но няма с кого да я играя. Сега заедно с приятелката ми се учим да играем, но не става лесно, защото и двамата не сме съвсем наясно. Може да звучи нескромно, но изглежда, че притежавам един от най-старите фабрично произведени комплекти за играта Го в България. Историята е следната...

 

В социалистическата епоха съществуваше държавното Стопанско предприятие /СП/ "Кооператор" - Хасково. За известно време баща ми Ангел Станков беше ръководител на цеха за пластмасови изделия. Веднъж гостувал на главния счетоводител и видял една книга за настолни игри. Там открил Го и, понеже си е малко новатор, се запалил да я произвежда. През 1987 или 1988г. били произведени 100 комплекта за Го, които съдържат картонена дъска 19х19 линии /а на гърба може да се играе дама/, пластмасови пулове и преведено на български упътване. Със сигурност събитията се отнасят преди началото на промените в страната. Комплектите били направени и тогава се появил проблемът - трябвало да се уреди пласментът.


Баща ми ходил на Пловдивския панаир, но там ударил на камък. После директорът се отказал да търси пазар за играта и решил да се приключи с този проект. Цехът за пластмасови изделия дотогава произвеждал все важни стоки за дома - щипки, чаши, чинии, саксии - сигурна работа. На шефовете просто не им се занимавало да пласират продукцията и да развиват тази макар и малка пазарна ниша. Жалко, защото по това време все още имаше държавна система от книжарници и т.н. Произведените комплекти се пръснали между работниците, баща ми взел пет. Като бях дете, раздадох някои от тях. Остана ми един, но затова с три дъски.

Много е вероятно матрицата и т.нар. "шприцове" за производство все още да съществуват! СП "Кооператор" е било подразделение на Централния кооперативен съюз, а той все още съществува и разполага с наследството на бившето си предприятие. Представяте ли си какво би било, ако навремето бяха оставили въпросния цех да произвежда Го подир Го, които да се разпространяват в страната?

26.08.2005

 

 
 
* * *