играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

If you look into your own heart, and you find nothing wrong there, what is there to worry about? What is there to fear?
Confucius


Ако погледнеш в сърцето си, и не намериш нищо лошо там, то за какво трябва да се тревожиш? Има ли от какво да те е страх?
Конфуций

* * *
 
Вариантите на Го
Публикации - Стъклени перли
Автор: Weiqiland team, Пламен Монев   
Сряда, 19 Ноември 2008г. 15:41ч.

Заинтересувах се случайно от тази тема. Оказа се, че има много варианти на Го. Следващите изброявания на Вариантите са по материали от Интернет. А за отправна точка, първо давам правилата на "Стандартното Го". Вариантите са ценни, защото може да се експериментира с тях и да се разнообрази учебния процес. И така, засега непълен списък от вариантите на Го.

Вариантите могат да се променят по линия на правилата на играта, размер и образа на гобана, броя на играчите и тяхната последователност, по формата на камъчетата, в плоскост или в триизмерното пространство се играе. Например образа на гобана може да бъде хексагон и в зависимост от това къде се слагат пуловете, в шестоъгълничетата или на пресечните линии - може да има 6 или 3 съседни точки; на стандартната дъска са 4 - съответно четири свободи. Триизмерните варианти (3D) са много интересни, и тук таме се чува за някои състезание по тях. Но въобще няма никаква идея на какво може да приличат 4D вариантите, които обединяват времето и пространството, навярно който ги измисли - това ще е равнозначно на нов космологичен модел. Cool


Стандартно Го
Го се играе на дъска разчертана с по 19 вертикални и 19 хоризонтални линии, които образуват 361 пресечни точки. Играе се за заграждане на територия. В началото пространството на празната дъска представлява цялата територия. Целта е да се загради възможно по-голяма част от нея. Това става като се поставят пулове (камъни). Черни и бели. Ходът се заключава в поставянето на пул, който, веднъж поставен, не се мести. Играчите се редуват. Издигат заграждения с пуловете си, укрепват ги и осигуряват защитата на пространствата, към които имат териториални претенции. В хода на игра могат да се вземат противникови пулови, ако бъдат заградени. Резултатът в края се определя с точки - броят се празните заградени пространства от незаети пресечни точки, обсадените в тях пулове (ако има такива) и взетите пулове по време на игра. Всичко се сумира накрая и се вижда кой има повече, кой по-малко. Тези правила са едни и също за дъска 9х9, 13х13, 19х19.

 

Фантомно Го
За този вариант се изисква трети играч, помагащ като съдия. Двамата играчи имат собствени табла, и не гледат другите табла. Ходовете, които ти правиш не се добавят към таблото на опонента, само на твоето и на съдията. Ефекта е че ти можеш да виждаш само собствените си камъни. И навярно това клони към "игра с непълна информация".
Съдията ти казва, когато ходът който искаш да направиш е невъзможен, тоест самоубиствен или мястото е вече заето. Също така се казват и други неща, като атари или пленени камъни.

Атом Го
Когато камък е пленен - четирите обкръжаващи го камъни също се махат от дъската. Когато е пленена група - обкръжаващите камъни също се махат - Томас Хилебранд. Някой тогава ще иска ли да обгражда?

Тороидално Го
Считайте, че горния и долния край на слети. Същото важи за левия и десния край. Така таблото ще стане ограничено, но безкрайно. Тук е доста по-трудно да се прави територия и мойо, когато таблото няма край…

Други форми на дъската
Всъщност Тороидалното Го е само пример за по-общи промени на правилата, при които се променя формата на таблото. Най-малката промяна е да се измени размера на таблото ( което всъщност широко се практикува за учебни цели), но може да се опита на хексагонална табло.

 

Идея за 3D вариант

Приятни занимания с Го... :)

 

 
 
* * *