играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

When the people of the world all know beauty as beauty,There arises the recognition of ugliness.When they all know the good as good,There arises the recognition of evil.
Lao-tsu
Когато хората определиха, че красотата е красива, се появи и разбирането за уродливото. Когато те определиха, че добротата е добра, се появи разбирането за злото.
Лао Дзъ
* * *
 
Етикетът в Го
Публикации - Стъклени перли
Автор: Йони Лазаров   
Петък, 12 Септември 2008г. 10:47ч.

Eтикетът в Го е израз на хилядолетния опит на много поколения играчи. Играта винаги е била свързана с ритуалите и празниците. Като отглас на това е останала церемонията „нигири”, при която се определя кой с какъв цвят ще играе. Шансът определя кой ще започне първи, но в самата игра победител е по-добрият, което е свързано със знанието и въображението.

Модерният етикет е пределно сдържан и лесен за спазване. Некоректните прояви, свързани с „победата на всяка цена”, не се толерират. С добрия етикет в Го се показва уважение към партньора (опонента). Има няколко неща които трябва да се вземат под внимание.

 

Уважавай по-възрастните играчи и учителите си. Изразявайте дружелюбието си преди играта да започне. В Япония и Корея това става с поклон, в Китай и Европа - с ръкостискане. Пожелайте „Приятна игра” на своя опонент. Играчът по време на партия трябва да седи по приличен начин. Не е прието камъните да се поставят много шумно. Също така играчът не трябва да си играе с пуловете в кошничката и да произвежда дразнещи звуци.

Първият ход, като неписано правило, трябва да се постави в горния десен ъгъл; така с това действие играчът също показва уважение към своя опонент. Веднъж поставен камъкът на дъската, е недопустимо да се мести. Ходът се счита за завършен, когато ръката се отдели от камъка. Не е възприето да се връща хода назад, освен ако партията е учебна и инструкторът позволи.

Докато обмисляте хода си не движете ръцете си над дъската, а също така не движете пръст над позицията, докато мислите. Когато опонентът обмисля хода си, а вие сте станали от мястото си, е некрасиво да разглеждайте актуалната позиция през рамото му. Не е възприето играчът да обсъжда текущата си партия с друг състезател или наблюдател. А страничните наблюдатели трябва да пазят тишина, докато тече играта.

След приключването на играта се преброяват точките и играчите заедно разглеждат и анализират партията си. По този начин и двамата увеличават своите знания и разбиране. После те съвместно участват в събирането и прибирането на камъните в кошничките. Вежливостта се проявява също и в това, че загубилият играч изказва благодарност на своя по-силен партньор за предоставената възможност да научи и узнае повече за играта.

В заключение може да завършим с думите на Конфуций: „Не правете това, което не искате да правят на вас.” Ако вие имате самоуважение към себе си и уважавате опонента, тогава всичко следва естествения си ход. И тогава играта Го е радост и празник и за двамата, независимо от резултата.

* * *

Коментар на Константин Е. Возников, почетен президент на Кримската Го Федерация и ръководител на Вейци-школа “Стожар”: Хубава и точна статия. От моята гледна точка – това е минимума. Етикетът в Го е много широка тема. Аз планирам да напиша статия за етиката и етикета в Го за Школа “Стожар”. Това е такава форма, която позволява всекиму да изрази собственото си разбиране, натрупани знания и опит. Преимуществото на тази форма е и в това, че не са необходими при нея източници и аргументации. Достатъчно е това, което се изразява и пояснява. Затова статията “Етикетът в Го” представлява интерес за Школа “Стожар” и с удоволствия я помествам в нашата Библиотека.

 
 
* * *