играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

If you find a good companion, who is following the same spiritual path, travel together, overcoming obstacles as they arise.. - Buddha

 

Ако намериш добър приятел, който да следва същия духовен път, пътувайте заедно, за да преодолявате препятствията, когато те възникнат.

Буда

* * *
 
Добрите форми в Го – линия на Пеано
Публикации - Стъклени перли
Автор: Йони Лазаров   
Сряда, 17 Март 2010г. 17:39ч.

 

Линията на Пеано е пример как една линия обхожда и съответно попълва един квадрат, респективно гобана; тази линия може рекурсивно да се усложнява. Джузепе Пеано (1858-1932) е италиански логик и математик. Тази линия се нарича още „крива на Пеано-Хилберт”. С първите две изображения може  да се илюстрира едромащабността на дебюта в Го, следващите две илюстрират напрежението в мителшпила, а последните две – детайлността и прецизността в ендшпила.

 

ss

 


Правени са експерименти, които показват как погледът проучва ситуацията на гобана. От психологическа гледна точка погледът, проучващ гобана, се движи по сходен начин на линията на Пеано.


Разбира се, Пеано не може да е знаел, че в Далечния Изток има цял стил, основан на рисуването с една черта; има и калиграфски стил – скоропис. Следващите йероглифи гласят: „Изучаването на вейци е непреходно удоволствие само по себе си.”

weiqi_proverb

Връзките с Го на линията на Пеано. Борим се за цялата територия, затова обхождаме и се интересуваме от цялата. В Го е популярна поговорката „Победа с един ход”, може би това е сходно с  идеята „да обходиш с една линия целия гобан”.

 

 

 
 
* * *