играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Without friends no one would choose to live, though he had all other goods.
Aristotle


Без приятели, никой не би избрал да живее, въпреки, че има всички други блага.
Аристотел

* * *
 
Добрите форми в Го – килим на Серпински
Публикации - Стъклени перли
Автор: Йони Лазаров   
Неделя, 14 Март 2010г. 18:18ч.

Добрите форми в Го (катачи) служат за ориентир и евристичен принцип при избора на ход. В поредица от статии ще се покажат неща, които имат по-далечно отношение към Го. Това е шанс за го-играчите, да се запознаят с прекрасни изобретения в други сфери на науката и живота. Всичко това би могло да бъде в арсенала на един модерен играч, защото въображенето е не по-малко важно, отколкото конкретните знания.

 

Sierpinski_carpet


„Килимът на Серпински” е фрактален обект, обяснен през 1916 г. Вацлав Серпински (Wacław Sierpiński (1882-1969) е полски математик с голям принос в топологията. Килимът се получава когато един квадрат (гобан) се раздели на 9 части. Всяка една от тези части може да се раздели на нови 9 части и така до безкрай. По-горе се вижда един „гобан” 27х27, образуван по този начин.

 

 

Килимът на Серпински може да се образува с „универсална крива”, която непрекъснато снове между периферията и центъра, центъра и периферията, поради което някои учени оприличават това движение с „брауновото”. При процеса на попълване на квадрата, може да се стигне до причудливи драконови образования, показани по-долу:

 

dragon

 

Междудругото, един образ на „квадратни дракони” се вижда върху този древен китайски жертвен съд:

chinamanner

 

Още един начин на образуване на килима на Серпински, водещ до японския йероглиф за Го, и по -точно, първият знак, който означава „кладенец”:

well ~ igo igo

 

Връзките с Го на килима на Серпински. В Го има 9 звездни точки, които са свързани с магическия квадрат Лошу. Килимът има шарки, които са локалните го-групи. Драконът е сполучливо изобретение на математиците, но в Го Драконът е голяма група в центъра, която е много трудно да бъде убита. Връзката с японския йероглиф е една от приятните изненади, които може да ни донесе математиката, в частност килима на Серпински; в тази връзка завършам с българската поговорка – „Донесох вода от девет кладенеца”, за да се аргументирам.

 

 
 
* * *